Asas kecantikan kulit adalah kebersihannya. Rutin membersihkan wajah seperti mencuci, menyegar dan melembab adalah wajib untuk anda patuhi. Begitu juga faktor pemakanan, persekitaran yang sihat dan tidur yang cukup adalah sangat penting untuk kecantikan kulit anda.

Berikut adalah beberapa tips yang dapat membantu anda untuk mencantikkan kulit.

1. Membersih. menyegar dan melembab. Carilah pencuci wajah dan toner yang benar-benar serasi dengan kulit anda. Tidak kira apa jenis kulit anda, memakai pelembab wajah adalah sangat penting sekurang-kurangnya sekali sehari. Ianya dapat membantu memelihara dan melindungi kulit anda secara luaran dan dalaman.

2. Krim mata. Kulit di sekitar mata tidak mengandungi tisu lemak dan mudah menyebabkan munculnya kedutan. Krim khas untuk mata di formulasi untuk menebalkan kulit di sekitar mata agar ia lebih kuat. Sapukan krim mata pada waktu malam kerana proses pembaharuan sel berkesan dua kali ganda sewaktu anda tidur.

3. Gunakan air sejuk atau biasa untuk mencuci wajah anda. Jangan sekali-kali menggunakan air panas kerana ia akan mengeringkan kulit anda.

4. Gunakan Scrub dan mask atau topeng wajah. Scrub bertindak menanggalkan sel-sel mati dan membersihkan kulit anda secara mendalam manakala topeng wajah dapat memberi kesegaran pada kulit dan mengecilkan pori-pori. Gunakanlah sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

5. Ambillah pemakanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran hijau serta suplemen untuk kulit. Elakkan kulit anda dari persekitaran yang tidak sihat seperti terdedah kepada asap rokok dan cahaya matahari yang kuat kerana ia akan menyebabkan pigmentasi pada kulit. Gunakan sunblock untuk memberi perlindungan pada kulit ketika melakukan aktiviti di luar.

6. Tidur yang cukup adalah sangat baik untuk pertumbuhan sel-sel baru pada kulit. Pastikan anda cukup tidur untuk menjana kesihatan kulit.

7. Minum air putih secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Air dapat memberi kelembapan pada kulit dan dapat membantu membuang toksid dalam badan anda secara semula jadi. Toksid dalam badan jika terkumpul dengan banyak akan menyebabkan penyakit dan mempengaruhi kesihatan kulit anda.
Adakah kulit tubuh anda kelihatan kusam, kasar dan warnanya tidak sekata. Jika kulit tubuh anda sedemikian rupa, cubalah melakukan scrub untuk merawat kulit anda kerana faktor tersebut adalah disebabkan oleh terkumpulnya sel-sel mati di kulit anda yang mengakibatkan kekasaran dan warna kulit tidak sekata.

Anda boleh melakukan rawatan di salon atau membeli scrub yang telah sedia ada di pasaran dan melakukan sendiri di rumah. Anda juga boleh membuat scrub anda sendiri di rumah kerana kosnya jauh lebih murah berbanding jika anda mendapat rawatan ini di salon kecantikan.

Caranya mudah sahaja, iaitu goreng 2 cawan beras tanpa minyak hingga kekuningan. Kemudian sejukkan dan kisar menjadi butiran halus agar sesuai untuk dijadikan scrub. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk menggunakan scrub ini tidaklah begitu sukar. Sebelum anda mandi sapukan minyak bayi atau minyak zaitun pada keseluruhan tubuh anda dan biar seketika untuk melonggarkan sel-sel mati dan memberi kesan pelincir pada kulit anda. Ambil 3 sudu beras kisar tadi dan campurkan dengan perahan air limau nipis atau limau purut atau asam jawa dan sedikit air. Gosok perlahan-lahan campuran tadi di keseluruh tubuh dan kulit anda terutama di kawasan yang kusam dan kasar. Biar ia kering di tubuh anda kemudian bilaslah.

Untuk mendapat kesan yang maksima selepas anda scrub tubuh anda buatlah rawatan mandi susu atau mandi bunga mawar. Bila telah selesai sapukan tubuh anda dengan minyak bayi yang telah bercampur dengan vitamin E atau lotion badan. Buatlah rawatan ini seminggu sekali.
  • Minggu, Januari 03, 2010
  • Administrator


Batil adalah salah jenis makanan tradisional khas Lamongan Jawa Timur, yang biasanya di hidangkan dalam acara-acara resmi. Namun, salah seorang warga setempat, menjadikannya sebagai bahan utama dalam es dawet sajiannya. Hasilnya, tiap hari warung es Dawet Batil tersebut, tak pernah sepi dari pembeli.

Tidak mudah menjumpai jenis makanan tradisional bernama Batil di Lamongan. Meski di kenal sebagai makanan khas, Batil yang bentuknya mirip Wajik ini hanya bisa di jumpai di desa Bulu Brangsi kecamatan Laren. Saat ini, makanan yang terbuat dari beras di campur tape beras dan parutan Kelapa yang memiliki rasa manis bercampur asam ini, mulai populer dalam sajian es Dawet Batil.

Es Dawet Batil sendiri tidak akan dijumpai di tempat lain. Satu-satunya warung yang menjualnya adalah warung ibu Ifah yang terletak di jalan raya desa setempat. Sejak membuka usaha tahun 1997 lalu, warung ibu Ifah tak pernah sepi dari pengunjung. Bahkan, para pelanggannya pun ada yang berasal dari luar kota Lamongan seperti gresik dan tuban.

Selain Batil, bahan lain es dawet ini adalah Kacang Hijau, Agar-Agar, Santan dan juga buah Siwalan, buah segar yang banyak dijumpai di pesisir pantai utara Lamongan. Dengan ditambah gula aren dan es batu, membuat es Dawet Batil terasa lebih segar. “ Saya selalu ketagihan rasa segarnya”. Ujar Khoirul Huda, salah seorang pelanggannya.

Untuk menikmati es Dawet Batil ini tak perlu merogoh kocek terlalu dalam. Satu porsi hanya berharga 2.500 rupiah. Karena harganya yang cukup murah, rata-rata para pembeli selalu membungkusnya untuk dibawa pulang, sebagai oleh-oleh buat keluarga.

Menurut ibu Ifah, ide awal menjual es Batil ini, bermula saat dirinya menjual es dawet biasa. Karena dawetnya kurang di minati, ibu Ifah mencoba menambah campurannya dengan dengan Batil. Hasilnya, pelanggannya pun semakin bertambah.

”Awalnya sekedar coba-coba. Tapi koq bias menjadi lahan bisnis menjanjikan”. Ujar ibu Ifah.

Warung ini sudah menyediakan es Batil sejak pagi hingga sore hari. Lokasinya yang strategis di bawah rimbunya pohon bambu, membuat warung bu Ifah selalu menjadi tujuan para pengguna jalan untuk melepaskan penat dan dahaga. Apalagi, suasana musim kemarau yang panas, menambah keinginan untuk selalu menyegarkan badan dengan meneguk es Dawet Batil.

Jika anda kebetulan sedang melintasi Desa Bulu Brangsi kecamatan laren, tak ada salahnya jika anda singgah di warung bu Ifa dan menikmati lezatnya es dawet batil.(86)

  • Minggu, Januari 03, 2010
  • Administrator


Selain terkenal dengan sotonya, Kabupaten Lamongan juga masih mempunyai makanan khas yang tidak akan dijumpai di daerah lain. Makanan tersebut adalah nasi boranan. Makanan ini dipercaya sudah ada sejak ratusan tahun yang lalu dan hingga kini masih tetap lestari.

Sego boranan atau nasi boranan adalah makanan khas kota Lamongan Jawa Timur. Untuk itu, penjual nasi boranan ini bisa ditemui di setiap sudut-sudut kota Lamongan, baik disiang hari maupin di malam hari.

Disebut nasi boranan karena tempat untuk menyimpan nasi terbuat dari anyaman bambu yang oleh warga sekitar disebut boran. Dulu, alat penyimpan nasi ini kerap dijadikan tempat menyimpan nasi sebelum ditemukannya perabot rumah tangga modern. Selain itu, nasi akan terasa lebih sedap jika disimpan di boranan.

Ciri khas lain menu ini adalah sambal boranan, yakni racikan bumbu lengkap yang telah di goreng, dengan porsi cabe lebih banyak sehingga sambal boranan ini selalu terasa pedas. Biasanya, ibu-ibu yang memasak nasi boranan ini masih menggunakan bahan bakar kayu agar bau nasi dan sambalnya terasa lebih sedap.

“Rasa khas nasi boranan ini ada pada sambal dan ikan Silinya. Ujar Sukrisno, salah seorang penikmat nasi Boran asal Tuban.

Konon, nasi boranan hanya dibuat dengan lauk ikan sili, namun karena ikan sili saat ini kian langka, maka sekarang banyak pilihan untuk lauknya. Mulai dari Ayam, ikan Bandeng, ikan Gabus dan juga Udang.

Jika dimakan di tempat penjualan, nasi boranan
dihidangkan dalam bentuk pincuk yang terbuat dari daun pisang. Menurut para pelanggannya, hidangan seperti ini terasa lebih nikmat.

Harga nasi boranan beragam untuk tiap porsinya, mulai 3000 hingga 5000 rupiah. Tergantung lauk yang dipilih pembeli. Harga tersebut tergolong murah jika dibandingkan kenikmatannya. Dengan harga tersebut, rata-rata para penjual bisa mengantongi keuntungan antara 3.000 hingga 4.000 rupiah setelah sehari berjualan.

Bagi anda yang sedang melewati jalur poros pantura Lamongan, jangan lewatkan untuk mampir sejenak sambil menikmati makanan khas Lamongan yang bertahan sejak ratusan tahun lalu ini. (86)

BTemplates.com

Categories

Kamera CCTV Palembang

Popular Posts

Blog Archive